Hemma hos Antonia & Joakim

Strax utanför Söderköping hittade Antonia och Joakim den perfekta tomten. Med lugnet och naturen runt knuten lät de bygga sitt drömhus och har äntligen hittat hem.

Joakim och Antonia visste att de ville bo i villa och helst nära naturen. I närmare två år åkte de runt på visningar, men inget kändes rätt. Så av en slump fann de den perfekta platsen. Det var en 1900 kvm naturtomt med några träd och en grusväg på framsidan och med ett vackert berg på baksidan. Där och då förstod de att de hittat rätt och resan mot drömhuset kunde börja.

”När vi letade hus kändes det som man inte fick så mycket för pengarna. Det var då vi kom på att vi faktiskt skulle kunna bygga eget och dessutom få bestämma precis hur vi ville ha det”, berättar Antonia. Tomtens utseende styrde valet av arkitektmodell och de ville ha en naturlig placering på tomten men också i förhållande till andra hus i området.

”Vi ville bygga ett mindre hus, som ändå rymde tre sovrum och öppen planlösning. Men framför allt ville vi ha ett hus som var utöver det vanliga.” Valet föll på Nyckeln 96, ett spännande och funktionellt hus med tjock liggande panel och fönster i olika former.

”Det fanns stor flexibilitet hos husleverantören Faluhus hur vi ville ha det”, berättar sambon Joakim. ”Vi flyttade några väggar, en dörr och bytte ett fönster till en extra toalett. Det var otroligt smidigt att komma med egna önskemål.”

När Joakim och Antonia väl valt vilket hus de ville ha och skrivit kontrakt satte det fart. Möten med markentreprenad och kommun bokades in och sedan kom det efterlängtade beskedet. Husbygget kunde starta.

”Det var nu som vi fick två oväntade överraskningar”, berättar Antonia.
”Det ena var ett berg på tomten som vi fick spränga bort. Det andra var en bottenplatta som inte ville torka. Men vissa saker går inte att förutse och allt löstes smidigt med hjälp av vår kontaktperson på Faluhus som fanns med hela vägen. För oss var det otroligt skönt att vi inte lämnades ensamma utan fick hjälp av någon som hade koll på delarna, som gav allt och svarade på alla våra frågor.”

Antonia berättar vidare att det var många beslut som skulle fattas, inte minst i början.

”Vi skulle bestämma kök, bänkskiva, golv, badrum, klinkers, tvättstuga och färger. Jag skapade en mood-book där jag klistrade in alla våra inred-ningsval, rum för rum. Då blev det lättare att få överblick och fånga känslan hur allt fungerade ihop.”
Efter tretton månader stod huset klart och Joakim, Antonia och hunden Ammo kunde äntligen flytta in.

”Känslan när du går runt i huset för första gången är overklig”, säger Antonia. ”För även om du vet vilka val du gjort är det först när byggmaskiner och papper är borta, som du upplever helheten.”

Antonias tips till blivande husägare är att ta höjd för tillval.

”Vi valde ett prisvärt hus för att sedan sätta vår personliga prägel genom olika tillval och detaljer. Jag ville ha ett mörkare golv för ett spännande djup. Vi valde även obehandlade trösklar som vi betsade själva. Lister, fönsterbrädor och foder lät vi gå i en enhetlig allmogestil. Det gav en härligt ombonad och lite lyxig känsla.”

Både Joakim och Antonia var överens om att uppgradera vissa tillval.
I köket valdes en bänkskiva av komposit, en extra toalett tillkom och spegeln i badrummet fick inbyggd belysning. Ändå är de imponerande av hur mycket som faktiskt ingår från början från husleverantören och att kvaliteten är så hög.

”I dessa dagar är vi speciellt tacksamma över husets låga energi-förbrukningen och täljstenskaminen som vi satt in”, säger Joakim.

Favoritrummet för Antonia och Joakim är utan tvekan köket. Här flödar kök och vardagsrum samman i en härlig öppen planlösning och med fönster mot berget som vi älskar. Det är vår absoluta favoritplats och hjärtat i huset. Det är här vi trivs som bäst.

Hemma hos:
Antonia, 30 och Joakim, 33 med hunden Ammo.

Var:
I Mogata, strax utanför Söderköping.

Val av hus:
Faluhus, Nyckeln 96.

Bästa råd till blivande husägare:
Hitta din ”röda tråd” vad gäller inredningen. Klipp in dina val i en bok så att du lättare kan se helheten av dina val.

Favoritrum:
Köket. Hunden Ammo föredrar dock soffan i vardagsrummet.

Extra nöjd med:
Falushus tjocka väggar. Dels för att de värmer och sparar energi. Men också för de vackra fönsternischerna som skapas, där blommor och belysning får plats. Att husen är lite extra miljövänliga känns också bra.

”Det var en otroligt häftig känsla att stiga in i huset när allt var klart. Att uppleva att det här har vi gjort tillsammans.”


”Vi valde ett prisvärt hus. Sedan gjorde vi lite galna och lyxiga tillval.”

Fler artiklar

Säljare Svenska Husgruppen AB

Om företaget Vi har tillverkat hus i mer än 60 år. Våra varumärken Forsgrens Timmerhus och Faluhus ingår i den hårt satsande hustillverkningskoncernen Svenska Husgruppen

Läs mer »